Ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό ψητού κρέατος ή ψαριού...
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 2 φέτες ψωμί με σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το κουλούρι
- 2 πράσινες σαλάτες, χοντροκομμένες με το χέρι
- 16 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθος (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 5 - 6 κλαράκια φρέσκος δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 5 κλαράκια φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 120 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδόξιδο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Λαδόξιδο: Χτυπάμε τα υλικά (λάδι, ξίδι, μουστάρδα) σε ένα μπολάκι, με ένα πιρούνι, και αφήνουμε κατά μέρος.
Σαλάτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Κόβουμε το κουλούρι σε φετούλες πάχους περίπου 1/2 εκ. Bάζουμε τις φετούλες σε ένα μπολ, τις ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τις φετούλες σε μονή στρώση σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε ένα από τα ψηλά ράφια, μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν ελαφρά. Δεν χρειάζεται να τις γυρίσουμε στη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρησιμοποιήσουμε τις φέτες ψωμιού, τις κόβουμε σε κύβους του 1 εκ. και τους ψήνουμε όπως και το κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Βάζουμε τα μαρουλόφυλλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μαϊντανό, τον άνηθο, τα φύλλα δυόσμου και βασιλικού, αλάτι, πιπέρι και το λαδόξιδο και ανακατεύουμε τη σαλάτα καλά. Από πάνω ρίχνουμε τα κομμάτια του ανθότυρου και τα τραγανά φετάκια από το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή τα κρουτόν του ψωμιού και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Η σαλάτα αυτή μπορεί να καταναλωθεί ως ελαφρύ γεύμα. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα τη συνοδεύουμε με μια απλή ομελέτα ή μερικά βραστά αυγά. Επίσης, μπορεί να συνοδεύσει ψητά κρεατικά ή ψάρια ή θαλασσινά.