Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Studio M.com, L.Metzos
Αποθήκευση για αργότεραΗ ιδιαίτερη σος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πατατοσαλάτες ή σαλάτες με αρακά ή φασολάκια.
Υλικά
- 8 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες (διατηρημένες σε λεκανίτσα με λεμονόνερο, για να μη μαυρίσουν) ή από βαζάκι
- 2 φινόκιο, κομμένα σε λεπτά φετάκια
- 1 ματσάκι ρόκα (μόνο τα φύλλα) ή 2 φλιτζάνια κομμένη πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας
Για τη βινεγκρέτ
- 5 - 6 φιλέτα αντζούγιας, καλά στραγγισμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
- χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βινεγκρέτ: Βάζουμε όλα τα υλικά (αντζούγιες, ελαιόλαδο, άνηθος, χυμός και ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη και πιπέρι) σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε πολύ καλά.
Σαλάτα: Κόβουμε τις αγκινάρες στα τέσσερα και το κάθε κομμάτι σε λεπτά φετάκια. Πλένουμε και στεγνώνουμε τη σαλάτα. Σε μια πιατέλα στρώνουμε τα φετάκια φινόκιο και τα περιχύνουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ. Συνεχίζουμε με μια στρώση από τις φετούλες αγκινάρας. Περιχύνουμε πάλι με λίγη από τη βινεγκρέτ. Μπορούμε να αφήσουμε έτσι τη σαλάτα σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες. Κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε τη ρόκα ή τη σαλάτα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ.
Δες το βίντεο για το πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες