Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 κονσέρβα τόνος σε ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, με το χυμό τους
- 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο σε νιφάδες (προαιρετικά)
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι από την κονσέρβα του τόνου για 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθεί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πιπερίτσα (αν βάλουμε) και τα σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος από τα υγρά που θα βγάλουν.
Προσθέτουμε τον τόνο κομματιασμένο, τα ντοματάκια με το χυμό τους, τις ψιλοκομμένες ελιές, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά και να πήξει, για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Συμβουλές
- Χρησιμοποιούμε τη σάλτσα τόνου σε μακαρονάδες και σε πιλάφια. Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα για να νοστιμίσουμε κατσαρολάτα φαγητά όπως πατάτες γιαχνί ή σε κάποιο λαδερό, όπως φασολάκια ή αρακά.