Ταιριάζει τέλεια με βραστά αυγά, σε πατατοσαλάτες, με σπαράγγια βραστά ή σοτέ, σε κρύα ζυμαρικά ή ρύζι.
Υλικά
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου, κατά προτίμηση βιολογικού)
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα προτιμότερο πικάντικη
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού πράσινο ή μαύρο πιπέρι
- 1 ματσάκι μάραθος (τα φύλλα) πλυμένος, στεγνωμένος, ψιλοκομμένος ή 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, κοπανισμένος καλά ή τριμμένος
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι και το αλατοπίπερο. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μάραθο και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Ταιριάζει τέλεια με βραστά αυγά, σε πατατοσαλάτες, με σπαράγγια βραστά ή σοτέ, σε κρύα ζυμαρικά ή ρύζι.
Συμβουλή
- Μπορούμε να διατηρήσουμε το λαδολέμονο στο ψυγείο, σε βαζάκι, για μία μέρα και να προσθέσουμε το μάραθο πριν το χρησιμοποιήσουμε.