Για τη 15η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η 1η συνταγή που προκρίθηκε είναι του Νικολάου Ανδρέου.
Υλικά
- 2 λευκόσαρκα ροδάκινα
- 16 φέτες προσούτο
- πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μας (π.χ. ρόκα, σαλάτα, λόλα, ανάμεικτη), χοντροκομμένα με το χέρι
- λίγο ελαιόλαδο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
- 1/2 ροδάκινο
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- μερικά φύλλα δυόσμου
- αλάτι, πιπέρ
Διαδικασία
Κόβουμε κάθε ροδάκινο στα τέσσερα και κάθε κομμάτι στα δύο. Κάθε ροδάκινο πρέπει να μας δώσει 8 φέτες. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις φέτες από τα ροδάκινα για ελάχιστα λεπτά ίσα να «αρπάξουν» λίγο και να καραμελώσουν. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν. Μόλις κρυώσουν λίγο τα τυλίγουμε με τις φέτες του προσούτο.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Χτυπάμε στο μούλτι το ροδάκινο με το λάδι, το βαλσαμικό, λίγο φρέσκο δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις προκύψει μια ενιαία σάλτσα, τη σουρώνουμε από λεπτό σουρωτήρι, ανακατεύοντας τον πολτό μέσα στο σουρωτήρι με ένα κουτάλι, ώστε να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορα. Με το σουρωμένο υγρό αρταίνουμε τα σαλατικά τα οποία βάζουμε σε μια πιατέλα.
Γαρνίρουμε με τις τυλιγμένες φέτες ροδάκινου, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.