Υλικά
80 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
280 γρ. ρύζι για ριζότο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
1 - 1½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού, τα οποία ψιλοκόβουμε
ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό, σε δόσεις.
Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την παρμεζάνα, ελάχιστο αλάτι και άφθονο πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 2 - 3 λεπτά και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας ένα λευκό κρασί με «λεμονάτο» χαρακτήρα και φινετσάτα αρώματα, μια Μαντινεία.