Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΓλυκός και αρωματικός, ο αρακάς ταιριάζει απίθανα σε ριζότο.
Υλικά
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. αρακάς (καθαρό βάρος)
- 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
- 350 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Kαρολίνα Σερρών
- 150 ml λευκό, ξηρό κρασί ή ξηρό βερμούτ
- 1½ - 2 λίτρα καυτός ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 100 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
- 100 γρ. φέτα σκληρή, πικάντικη
- 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τον αρακά και το καρότο για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το μισό ποτό και ανακατεύουμε να απορροφηθεί. Ρίχνουμε τον ζωμό με κουτάλα, σε δόσεις, ανακατεύοντας και προσθέτοντας την επόμενη δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί. Όταν ρίξουμε τον μισό ζωμό, ρίχνουμε το ξύσμα και αλάτι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ρίχνοντας τον υπόλοιπο ζωμό (μπορεί να μη χρειαστεί όλος), με τον ίδιο τρόπο, μέχρι το ριζότο να γίνει και να χυλώσει. Η συνολική διαδικασία διαρκεί 18-22 λεπτά, ανάλογα με το ρύζι. Ρίχνουμε τότε το υπόλοιπο ποτό, τα δύο είδη φέτας, την παρμεζάνα, το υπόλοιπο βούτυρο και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά να μισολιώσουν τα τυριά και σερβίρουμε.