Για την 7η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η δεύτερη συνταγή που προκρίθηκε είναι του Φοίβου Σταμπολιάδη.
Υλικά
- 20 γαρίδες νο 3, ακαθάριστες
- 1/2 κιλό σταμναγκάθι, καθαρισμένο
- 1 ματσάκι ρόκα, καθαρισμένη
- λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 12 τοματίνια
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- λίγο φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (όχι απαραίτητα)
- 2-3 μεγάλα κρίθινα παξιμάδια
- γραβιέρα Κρήτης σε λεπτά λωρίδες ή φλούδες, για το γαρνίρισμα
- ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι, κατά βούληση, για να μαρινάρουμε τις γαρίδες
Διαδικασία
Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά. Τις στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε λάδι, βαλσαμικό, το σκόρδο και λίγο τζίντζερ (αν θέλουμε). Βάζουμε τις γαρίδες στο μπολ, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 15 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σταμναγκάθι ωμό, τη ρόκα, τα ντοματίνια και το μαϊντανό. Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις προσθέτουμε στο μπολ με τα σαλατικά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Βρέχουμε (αν θέλουμε) τα παξιμάδια, τα σπάμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε και τη γραβιέρα και περιχύνουμε τη σαλάτα με ελαιόλαδο, κατά προτίμηση αγουρέλαιο.
Συνοδεύουμε με: Γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ελάχιστο αλάτι.