
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΗ παράδοση αγαπά τις γλυκόξινες γεύσεις και θέλει τα χρυσόμηλα και καϊσιά να νοστιμίζουν τα καλοκαιρινά μας φαγητά. Συμφωνούμε και δημιουργούμε εύκολα κι εντυπωσιακά πιάτα.
Υλικά
1 δέσμη ανθούς κολοκυθιάς (περίπου 20)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι τσαγιού πουργούρι
2 κουταλιές σούπας πάστα ντομάτας
200 γρ. φρέσκα ή 100 γρ. αποξηραμένα χρυσόμηλα ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι τσαγιού ξερό δυόσμο
Διαδικασία
Κόβουμε τα κοτσάνια από τους ανθούς, τους πλένουμε προσεκτικά και στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με σκέπασμα βάζουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα χρυσόμηλα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το πουργούρι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, διαλυμένη σε 3 ποτήρια ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και το δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε τους ανθούς πάνω-πάνω, σχηματίζοντας ένα λουλούδι. Καλύπτουμε με ένα μεγάλο αναποδογυρισμένο πιάτο και σκεπάζουμε το τηγάνι. Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, αφαιρούμε το πιάτο και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ θεαματικό πιλάφι.