Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραMήλα σε πεντανόστιμα πουρέκια για να μας γλυκάνουν
Υλικά
500 γρ. φύλλο μπακλαβά
100 γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση
800 γρ. μήλα
50-100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
1 κουταλάκι τσαγιού corn flour
3 κουταλιές σούπας ανθόνερο
1 κουταλάκι τσαγιού κανέλα αλεσμένη
Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
2 ξύλα κανέλα
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και 50-100 γρ. ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο ξινά είναι. Ψήνουμε για 10 λεπτά. Διαλύουμε το corn flour στο ανθόνερο και το προσθέτουμε στα μήλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, ρίχνουμε την αλεσμένη κανέλα και κρυώνουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Παίρνουμε ένα φύλλο μπακλαβά, αλείφουμε το μισό με βούτυρο και διπλώνουμε. Αλείβουμε ξανά με βούτυρο και βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα των μήλων. Διπλώνουμε πρώτα μια φορά καλύπτοντας τη γέμιση και μετά και από τις δύο πλευρές κατά μήκος του φύλλου. Διπλώνουμε ξανά και ξανά, τυλίγοντας έτσι το μείγμα μέσα στο φύλλο.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφουμε με βούτυρο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 περίπου λεπτά και ζεστά όπως είναι τα περιλούζουμε με το κρύο σιρόπι.