Η χωριάτικη αλλιώς... με αντζούγιες και κρουτόν σκόρδου. Στο Γαστρονόμο Αυγούστου θα βρείτε κλασσικούς αλλά και πρωτότυπους συνδυασμούς για να την μαγειρέψετε.
Υλικά
- 3 μεσαίου μεγέθους ντομάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1 μικρό αγγούρι, σε λεπτές ροδέλες (αν μας αρέσει με τη φλούδα, προτιμάμε βιολογικό)
- 1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 8 ελιές, κατά προτίμηση Καλαμών
- 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού + 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- λίγη ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
- 8 φιλέτα αντζούγιας, ξεπλυμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα κρουτόν
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 2 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα), σε κυβάκια
Διαδικασία
Κρουτόν: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό. Το αφαιρούμε και σοτάρουμε τα κυβάκια ψωμιού μέχρι να ξεροψηθούν.
Σαλάτα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, την πιπεριά, το κρεμμύδι, την κάππαρη, τις ελιές, τα μυρωδικά και το μισό λαδόξιδο. Μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε τις αντζούγιες, το υπόλοιπο λαδόξιδο και τα κρουτόν.