Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΞεκινάμε τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας με μια εύκολη και μυρωδάτη χορτόπιτα χωρίς φύλλο. «Αφενός επειδή είναι στεγνό φαγητό και αφετέρου επειδή είναι οικονομικό, φτουράει, και το καλαμποκάλευρο χορταίνει και κρατάει την πείνα, οι παλιοί το έπαιρναν στο σακούλι για κολατσιό για να περάσουν την ημέρα στα χωράφια ή με τα ζώα», λέει η κυρία Αριάδνη Χαντζή, από τη Ζαρούχλα Αχαΐας.
Υλικά
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 πράσα, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένο
2½ κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
80 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
1 κιλό ψιλό καλαμποκάλευρο
1/2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
1,5 λίτρο χλιαρό νερό
αλάτι ψιλό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το σπανάκι με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα τρίβουμε λίγο με τις παλάμες μας και τα αφήνουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά, τα πιέζουμε να στραγγίσουν καλά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τον άνηθο και τη φρυγανιά, τα 80 ml ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το χοντρό αλάτι, τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο λίγο το νερό, χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε έναν χυλό σαν παχιά κρέμα (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε το ταψί. Στρώνουμε εκεί τον μισό χυλό και από πάνω σκορπίζουμε ομοιόμορφα το μείγμα των χορταρικών. Έπειτα αδειάζουμε από πάνω τον υπόλοιπο χυλό, απλώνοντάς τον με την παλάμη μας ή με μια σπάτουλα ώστε να καλύψει τα χόρτα όσο καλύτερα γίνεται. Ψήνουμε τον πλαστό για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ξεροψηθεί. Σερβίρουμε τον πλαστό χλιαρό.