Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Ερρίκος Μηλιώρης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 700 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα, πολύ καλά πλυμένες
- 250 γρ. φασολάκια κατεψυγμένα (ή φρέσκα στην εποχή τους)
- 2 κονσέρβες τόνου, στραγγισμένες (ιδανικά χρησιμοποιούμε φιλέτα τόνου σε ελαιόλαδο σε βαζάκι, από ελληνικές και ξένες εταιρείες, στα ράφια ενημερωμένων παντοπωλείων και μεγάλων σούπερ μάρκετ)
- 3 αυγά, σφιχτοβρασμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 5 - 6 φιλετάκια αντσούγιας, ξεπλυμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη σε κρύο νερό για
- 10 ντοματάκια τύπου τσέρι, κομμένα στα δύο
- 1 σαλάτα, πλυμένη και χοντροκομμένη
- 1 ματσάκι ρόκα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), χοντροκομμένη
- τα φύλλα από 1/3 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 10 ελιές μαύρες, κατά προτίμηση Αμφίσσης, χωρίς τα κουκούτσια
Για τη σάλτσα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό μπορεί να πάρει από 15–30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των πατατών. Ελέγχουμε αν έγιναν τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι – θα πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία. Προσοχή όμως γιατί δεν πρέπει να διαλυθούν.
Για να εξοικονομήσουμε χρόνο, μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες στη χύτρα ταχύτητας. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, τα οποία βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με μέτρο γιατί οι αντσούγιες και η κάππαρη που θα βάλουμε είναι αλμυρούτσικα).
Την ώρα που βράζουν οι πατάτες βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό τα φασολάκια για 7–10 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να γίνουν όσο μαλακά θέλουμε. Τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Ρίχνουμε στο μπολ τον τόνο σε μικρά κομμάτια, τα ντοματίνια και τα σαλατικά.
Σε ένα βάζο που κλείνει καλά, βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακινούμε μέχρι να αναμειχθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μη διαλυθούν τα υλικά. Προσθέτουμε και τα αυγά, τις αντσούγιες και τις ελιές, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.