Για την 3η εβδομάδα του διαγωνισμού «Το συνταγολόγιο της τελευταίας στιγμής», η πρώτη συνταγή που προκρίθηκε είναι της Αικατερίνης Αναπλιώτου.
Υλικά
- 4-5 μεγάλες πατάτες
- 1/4 κούπας αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 1/4 κούπας καλαμπόκι
- 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
- 2 μέτρια καρότα
- 1/4 κούπας σέλερυ, καθαρισμένο από τα φύλλα και ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
Για την σάλτσα:
- 1 γιαούρτι
- 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα (προαιρετικά)
- 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
- το χυμό από μισό λεμόνι
- αλάτι, άσπρο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Ύστερα, κόβουμε την πιπεριά και τα καρότα σε κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες, τις καλύπτουμε με νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10'-15'. Παράλληλα, βράζουμε τον αρακά, το καλαμπόκι, τα καρότα και την πιπεριά σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 12' τουλάχιστον. Όταν βράσουν τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αφού κρυώσουν, προσθέτουμε το σέλερυ και το κρεμμύδι.
Για την σάλτσα: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, το λεμόνι, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε για 10' λεπτά το μπολ στο ψυγείο για να κρυώσει η πατατοσαλάτα.
Συμβουλή: Για να είναι πιο ελαφρύ το κρεμμύδι, όταν το κόψουμε σε ροδέλες, το βυθίζουμε σε κρύο νερό για μισή ώρα ή μέχρι να βράσουν τα υπόλοιπα λαχανικά. Ύστερα το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στην πατατοσαλάτα.