Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΜια μηλόπιτα συμπληρώσει το γεύμα μας, νοστιμίζει τον πρωινό ή απογευματινό μας καφέ.
Υλικά
Για τη ζύμη
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
2 αβγά
βανίλια
20 γρ. brandy
500 γρ. αλεύρι φαρίνα
Για τη γέμιση
1 ½ κιλό μήλα
λίγο χυμό λεμονιού
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι τσαγιού κανέλα
Διαδικασία
Για τη ζύμη
Κτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το brandy. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το κτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά - θα έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Παίρνουμε 350 γραμμάρια από τη ζύμη, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα.
Με τα χέρια μας απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 28 εκατοστών, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
Για τη γέμιση
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη γέμιση. Πλένουμε, καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, λίγο χυμό λεμονιού και την κανέλα και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
Παίρνουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε με χοντρό τρίφτη πάνω στα μήλα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 περίπου ώρα.