Συνταγή: Ανδρέας Λαγός
Μια πρωτότυπη, πανεύκολη εκδοχή της κόκκινης αγαπημένης, για να ζεσταθούν τα... μέσα μας!
Υλικά
- 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
- 2 σκελίδες σκόρδο (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, διατηρημένη σε βάζο
- 200 γρ. φιστίκια (αράπικα, χωρίς τη φλούδα)
- 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού σε σκόνη ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- περίπου 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το γαρνίρισμα
- φιστίκια χοντροκομμένα
- μαϊντανός ή βασιλικός ή κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (το καθένα με διαφορετικό αποτέλεσμα)
Διαδικασία
Καβουρδίζουμε τα φιστίκια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν ψημένα, χωρίς όμως να καούν. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ντοματάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το τζίντζερ (ή το θυμάρι), τα φιστίκια, αλάτι (με προσοχή, αν τα φιστίκια μας είναι αλατισμένα) και πιπέρι και τα πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν καλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να γίνει και να δέσει ελαφρώς. Αν χρειαστεί, τη βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ. Γαρνίρουμε με τα φιστίκια και το μυρωδικό της επιλογής μας και, αν θέλουμε, και με μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό σε κάθε μερίδα.
Συνοδεύουμε με: φρυγανισμένο ψωμί και γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.