Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Από εναρκτήριο ορεκτικό ενός μενού μέχρι σάλτσα για ρύζι ή ζυμαρικά.
Υλικά
- 100 γρ. φιλετάκια αντζούγιας διατηρημένα σε λάδι (χύμα στο τμήμα με τα αλίπαστα, τα τουρσιά και τις ελιές αλλά και σε βαζάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ), καλά στραγγισμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο (καλά στραγγισμένη από το λάδι της)
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας αμυγδαλα λευκά τριμμένα σε σκόνη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες (χωρίς τις πράσινες φύτρες)
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη, τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ρίχνουμε στον πολτοποιητή την πιπεριά Φλωρίνης, τα φιλέτα αντζούγιας, τις σκελίδες σκόρδου και το μαϊντανό και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, τη φρυγανιά, τα αρωματικά και σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά και διατηρούμε το ντιπ στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.
Για να σερβίρουμε, απλώνουμε το ντιπ αντζούγιας πάνω σε παξιμαδάκια -ταιριάζει πολύ με κριθαροπαξιμαδάκια- ή σε φέτες ψωμιού της αρεσκείας μας – είναι ένα πολύ ωραίο ορεκτικό για ένα καλό κάλεσμα. Μπορούμε ακόμη να το σερβίρουμε με μπαστουνάκια λαχανικών όπως καρότα, σέλινο ή αγγουράκι. Εναλλακτικά, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως «σάλτσα» για ζυμαρικά ή πιλάφι -1 γεμάτη κουτ. σούπας ανά άτομο αρκεί.