Ακόμη μία συνταγή από το επετειακό τεύχος Αυγούστου με τα καλύτερά μας.
Υλικά
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 2 μεγάλες κριθαροκουλούρες
Για το πέστο κάππαρης
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη με τα δάχτυλα
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτρια ώριμη ντομάτα, σε μέτρια κομμάτια
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη ξεπλυμένη και στραγγισμένη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι ανάλατοι (καθαρισμένοι) ή καρύδια χοντροκομμένα ή κουκουνάρια
Διαδικασία
Πέστο: Χτυπάμε στο μπλέντερ το δυόσμο, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, την κάππαρη, πιπέρι και τους ηλιόσπορους (ή τα καρύδια ή τα κουκουνάρια) και τα δουλεύουμε με διακοπτόμενη λειτουργία, ώστε οι ντομάτες να ψιλοκοπούν, αλλά να μην πολτοποιηθούν εντελώς.
Βρέχουμε πολύ ελαφρά τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το πέστο και τη φέτα και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον. Ο ντάκος είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ γεύμα, αλλά, αν θέλουμε, φτιάχνουμε μια ομελέτα «για τη μέση» για πιο χορταστικό αποτέλεσμα.
Συνοδεύουμε με: Ρετσίνα Μεσογείων με οξύτητα και άρωμα πεύκου που ταιριάζει με τη φέτα.