Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ Ντίνα Νικολάου φτιάχνει κινέζικο με ευωδιά Μεσογείου... Είσαι;
Υλικά
- 700-800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
- 40 ml σησαμέλαιο (ή, αν δεν έχουμε, ελαιόλαδο)
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτά φετάκια
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
- 50 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκ. Σε ένα μεγάλο γουόκ (ή σε ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σησαμέλαιο (ή το ελαιόλαδο) και σοτάρουμε τα μπαστουνάκια κοτόπουλου για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, και προσθέτουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε τα υλικά μέχρι το σκόρδο να ροδίσει πολύ απαλά.
Τότε ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε το φαγητό με το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με ρυζομακάρονα ή με ρύζι μπασμάτι, αρτυμένο με λίγη σόγια και λίγη πάπρικα.