Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΕμβληματική συνταγή της συριακής κουζίνας, με καταγωγή από την πόλη Χαλέπι, όπου φτιάχνεται με τις ντόπιες καυτερές πιπεριές.
Υλικά
- 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες και πολτοποιημένες στο μούλτι
- 100 γρ. καρύδια, τριμμένα σε σκόνη στο μούλτι + 50 γρ. καρύδια ολόκληρα, για το σερβίρισμα
- 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 70 ml ελαιόλαδο + 30 ml για το σερβίρισμα
- 2 κουτ. σούπας μελάσα ροδιού*
- αλάτι, πιπέρι καγιέν κατά βούληση
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τις πιπεριές και τη φρυγανιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με τα ολόκληρα καρύδια και ελαιόλαδο.
*Είδος γλυκόξινου αρτύματος, δημοφιλές στη μεγάλη κουζίνα της Περσίας (τόπου καταγωγής της άγριας ροδιάς), από όπου έγινε γνωστό στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο. Το βρίσκουμε σε αρκετά παντοπωλεία, μπαχαράδικα και ντελικατέσεν σε διάφορες εκδοχές: πηχτό σαν μαρμελάδα (πάστα), πυκνόρρευστο σαν μελάσα (πωλείται και ως molasses ροδιού), πιο αραιό σαν πετιμέζι. Εδώ προτιμάμε τη μελάσα ροδιού.