Καλοκαιρινό πιάτο με όσπρια και αλμυρό ψαράκι.
Υλικά
- 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 καρότο, καθαρισμένο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 300 γρ. ντοματίνια, καλά πλυμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 16 φιλέτα γαύρου μαρινάτου (σε βαζάκια στο σούπερ μάρκετ) ή 1 κονσέρβα σαρδέλες στο λάδι (στραγγισμένες) ή 1 κονσέρβα καλαμαράκια στο χυμό τους, σε ροδέλες
- τα φύλλα από 3 - 4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδo + επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μικρό ταψί.
Απλώνουμε τα ντοματίνια, τα αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ζαρώσουν και να σκάσει σε σημεία η φλούδα τους.
Παράλληλα, βράζουμε τα φασόλια με τη δάφνη και το καρότο σε δυνατή φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε, αφαιρούμε το καρότο και τη δάφνη και αδειάζουμε τα φασόλια σε μπολ.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το λεμόνι, το λάδι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το γαύρο ή τις σαρδέλες και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας Ενα Σαββατιανό! Είτε απλό είτε στη ρετσινάτη εκδοχή του.