Η Νένα Ισμυρνόγλου φτιάχνει ένα μεζέ με άποψη...
Υλικά
- 450-500 γρ. κατσικίσιο ή αγελαδινό μαστέλο (έχει σχήμα κυλίνδρου. Το βρίσκουμε συσκευασμένο σε σούπερ μάρκετ και μπακάλικα)
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού λικέρ μαστίχα ή ούζο
- λίγος φρέσκος δυόσμος ή βασιλικός ή μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Κόβουμε το μαστέλο, κατά μήκος, σε δύο κομμάτια. Βάζουμε κάθε κομμάτι με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω και το κόβουμε σε 4 χοντρές ημικυκλικές φέτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, βάζουμε μέσα τα κομμάτια τυριού (αν δεν χωράνε στο τηγάνι μας, τα βάζουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά).
Τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, και τα περιχύνουμε με τη μαστίχα ή το ούζο. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το λεμόνι. Κουνάμε ελαφρώς το τηγάνι να ανακατευτούν τα υλικά και μετά από 10 δευτερόλεπτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Το μαστέλο σαγανάκι είναι ένας θαυμάσιος μεζές για ούζο. Με μια δροσερή πράσινη σαλάτα ή μια αγγουροντομάτα και ψωμί της αρεσκείας μας μπορούμε να έχουμε ένα μικρό, «πρόχειρο» μενού.