Επιμέλεια: Tina Webb
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΓρήγορη σαλάτα με το λαχανικό του καλοκαιριού και τη πικάντικη γραβιέρα.
Υλικά
- 1½ κιλό μικρά τρυφερά κολοκυθάκια, καθαρισμένα
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 μικρή κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια, πολύ ψιλοκομμένη
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι
- 120 ml ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας
- 2 - 3 φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου (ή 5 - 6 μικρά φυλλαράκια βασιλικού)
- 1 φλιτζ. τσαγιού γλυκιά γραβιέρα (κατά προτίμηση Κρήτης ή Νάξου), σε φλούδες
Διαδικασία
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, όσο πιο λεπτές μπορούμε (ιδανικό εργαλείο για λεπτές φέτες είναι το «μαντολίνο». Εναλλακτικά, τα κόβουμε με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά, κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες, σαν φλούδες). Βάζουμε τις ροδέλες σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, την πιπερίτσα, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και τα 120 ml ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε, ώστε τα κολοκυθάκια να βγάλουν τα υγρά τους, να μαραθούν, να πάρουν τα αρώματα του σκόρδου και της πιπερίτσας και αφήνουμε κατά μέρος για περίπου10 λεπτά. Παίρνουμε τα κολοκυθάκια από τη μαρινάδα, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, σκορπίζουμε από πάνω τα φύλλα του δυόσμου (ή του βασιλικού), ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με τη γραβιέρα. Σερβίρουμε αμέσως.