Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣτην Ισπανία το σκόρδο δεν χρησιµοποιείται διακριτικά, αλλά χωρίς ενδοιασµούς και φειδώ, όπως σε αυτόν τον µεζέ. Αυτό το νόστιµο αλλά απλό πιάτο σκόρδου και µανιταριών περιλαµβάνεται στα µενού των τάπας µπαρ σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο.
Υλικά
- 6 σκελίδες σκόρδου
- 1½ κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 700 γρ. µανιτάρια (λευκά, πορτοµπέλο, πλευρώτους, κ.λπ.), καλά σκουπισµένα µε νοτισµένη πετσέτα και κοµµένα σε φέτες
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1/2 µικρή πιπεριά τσίλι, χωρίς τα σπόρια και ψιλοκοµµένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό µπούκοβο
- 2 κουτ. γλυκού φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Λιώνουµε 4 από τις σκελίδες σκόρδου και κόβουµε τις υπόλοιπες σε λεπτές φετούλες. Ραντίζουµε τα κοµµένα µανιτάρια µε τον χυµό λεµονιού.
Σε ένα µεγάλο τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το λιωµένο σκόρδο και την ψιλοκοµµένη πιπεριά για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε τα µανιτάρια, αλατοπιπερώνουµε και σοτάρουµε, ανακατεύοντας συχνά, για 8-10 λεπτά ή µέχρι τα µανιτάρια να γίνουν τρυφερά. Ρίχνουµε τις φέτες σκόρδου και τον µαϊντανό και µαγειρεύουµε για άλλο 1 λεπτό (έτσι το σκόρδο θα µείνει ζωντανό - διαφορετικά µαγειρεύουµε λίγα λεπτά ακόµα, αλλά προσθέτουµε τον µαϊντανό το τελευταίο λεπτό). Το σερβίρουµε ζεστό.