Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1 πακέτο (500 γρ.) σπαγκέτι
200 γρ. λιαστές ντομάτες από βαζάκι, συντηρημένες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
35 - 40 πράσινες ελιές (περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού) χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση
60 ml ελαιόλαδο (προτιμήστε ένα κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο)
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, το τζίντζερ, τις ελιές και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρισμα: Μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα. Πάνω σε κάθε μερίδα τρίβουμε το τυρί στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (εκεί που τρίβουμε τις ντομάτες) και σκορπίζουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο (ή άνηθο). Σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι μας: Φυσικά, κρητικά κρασιά! Ο αμπελώνας της Κρήτης έχει τα τελευταία χρόνια να επιδείξει εξαιρετικά οινικά επιτεύγματα και, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και στα άλματα των παραγωγών του, κατάφερε να βγει από την αφάνεια και να καταλάβει με το σπαθί του μια πρωτεύουσα θέση στην ελληνική ποιοτική οινική παραγωγή. Με τα ελαφρά πιάτα που προτείνει ο σεφ, ας διαλέξουμε λευκά κρασιά από την πολλά υποσχόμενη ακόμα Βηλάνα, χαρμάνια με Θραψαθήρι και Sauvignon blanc, χαρμάνια από Πλυτό και Βιδιανό.