Δεν είναι για κάθε μέρα, όμως είναι τόσο νόστιμη αυτή η παραδοσιακή βουτυρομακαρονάδα...
Υλικά
- 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια ή χωριάτικες μακαρούνες ή ματσάτα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά από μικρές βιοτεχνίες που βρίσκουμε σε παντοπωλεία και ντελικατέσεν αλλά και τα διαφόρων τύπων και σχημάτων παραδοσιακά ζυμαρικά μεγάλων εταιρειών που βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ)
- 250 γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή άλλο της αρεσκείας μας)
- τα φυλλαράκια από 2 μικρά κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (σε γλαστράκια ή σε ματσάκια σε καλά μανάβικα και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, κοπανισμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, τηρώντας το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραμαλακώσουν γιατί θα λασπώσουν μετά στο ανακάτεμα. Τα σουρώνουμε και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τη μυζήθρα. Καβουρδίζουμε το τυρί σε χαμηλή φωτιά (σαν να καίγεται) για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Κάνουμε ένα καλό αλλά προσεχτικό ανακάτεμα, προσθέτουμε τη ρίγανη, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Εναλλακτικα, καίμε το βούτυρο και περιχύνουμε με αυτό τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με το τυρί, το μυρωδικό και πιπέρι και μοιράζουμε στα πιάτα. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα ή άλλη σαλάτα εποχής.