Μια δροσερή και ελαφριά μακαρονάδα για το καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
Για το πέστο
- 200 γρ. φύλλα ρόκας
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
- 60 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στον φούρνο, στους 170°C
- 60 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
- 80 ml ελαιόλαδο
Για τα ζυμαρικά
- 1 πακέτο σπαγγετίνη Νο10
- 20 ml ελαιόλαδο
- 2 μάτσα φρέσκα σπαράγγια, καθαρισμένα, κομμένα σε 3-4 κομμάτια
- ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
- 150 γρ. ξινοτύρι Ίου ή Μυκόνου ή φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πέστο: Αλέθουμε όλα μαζί τα υλικά σε πολυκόφτη, μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.
Μακαρονάδα: Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Λίγο πριν γίνουν, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και σοτάρουμε τα σπαράγγια για 1 λεπτό. Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα βγάζουμε από το νερό τους με μια πιρούνα (έτσι παίρνουμε μαζί και λίγο από το νερό τους, χρήσιμο για να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμά τους), τα ρίχνουμε στα σπαράγγια και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πέστο, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε σε πιάτα, σκορπίζουμε το ξινοτύρι και σερβίρουμε.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ένα ξηρό χαρμάνι Μοσχάτου.