Τα φρέσκα, τραγανά μποστανικά της εποχής μπερδεύονται με αλ ντέντε ζυμαρικά, μυρωδικά και νόστιμες σάλτσες και συνθέτουν λαχταριστές μακαρονάδες.
Υλικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον, για το σερβίρισμα
- 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
- 500 γρ. ντοματίνια (τα μικρά ολόκληρα, τα μεγάλα κομμένα στη μέση)
- 1 μάτσο φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 80 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, και τα στραγγίζουμε, κρατώντας στην άκρη 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό από το βράσιμό τους. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα τσίλι για 1/2 λεπτό. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας αραιά, μέχρι να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους. Ρίχνουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και τραβάμε από τη φωτιά. Στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα ζυμαρικά, καθαρή και στεγνή πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο με το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών, προσθέτουμε το τυρί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματιστεί μια σάλτσα. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά και το μείγμα με τα ντοματίνια και ανακατεύουμε καλά, να καλυφθούν με τη σάλτσα. Αποσύρουμε, μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.