Μια απλή, απλούστατη σάλτσα που μπορεί να αναβαθμίσει και την πιο απλή πράσινη σαλάτα.
Υλικά
- 100 γρ. αγγούρι καθαρισμένο
- 45 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 - 4 στήμονες σαφράν, διαλυμένοι σε 1 κουτ. σούπας καυτό νερό
- 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος ή 1½ κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου ή 1 κουτ. σούπας φύλλα άνηθου ή μάραθου, χοντροκομμένα (με διαφορετικό φυσικά γευστικό αποτέλεσμα)
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή 1/4 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε το αγγούρι σε μεγάλα κομμάτια και το ρίχνουμε στο μούλτι. Ανοιγοκλείνουμε το διακόπτη ώστε να ψιλοκοπεί και όχι να πολτοποιηθεί.
Το αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ και ρίχνουμε στο μούλτι -δεν χρειάζεται να το πλύνουμε ενδιαμέσως- το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το σαφράν μαζί με το νερό όπου το διαλύσαμε. Χτυπάμε καλά και περιχύνουμε το αγγούρι. Ανακατεύουμε -θα είναι ουσιαστικά το αγγούρι ελαφρώς ζουμερό, αλλά θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σάλτσας-, και το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο ή σκεύος αποθήκευσης στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 μέρες.
Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε τα αρωματικά (δυόσμο ή άνηθο ή μάραθο) και το πιπέρι.
Πού ταιριάζει;
Συνοδεύει σαλάτες με ψιλοκομμένα λαχανικά: πιπεριές, κρεμμύδια, ντομάτες ή πράσινες σαλάτες ή σαλάτες που περιέχουν καπνιστά ή φρέσκα ψάρια, όπως σολομός ή πέστροφα.