Συνταγή: Ντίνος Κιούσης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΓλυκοφάγωτο και αρωματικό το ψάρι μας κι έτοιμο μέχρι να πεις... λαβράκι.
Υλικά
- 2 λαβράκια (περίπου 600 - 700 γρ. το καθένα) ή 1 μεγάλο (περίπου 1.200 γρ.), καθαρισμένα
- ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- 4 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 80 ml ελαιόλαδο
- 30 ml λευκό κρασί
- 3 - 4 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε ροδέλες πάχους 1/2 εκ.
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, μοιράζουμε τις ροδέλες καρότου, σε μία στρώση, και ακουμπάμε πάνω τους τα ψάρια. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το δυόσμο με το μαϊντανό. Περιχύνουμε τα ψάρια με το λεμόνι, το κρασί και το λάδι. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά εξωτερικά αλλά και στην κοιλιά τους, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά, προσθέτουμε το σκόρδο και κλείνουμε καλά τις λαδόκολλες σε πακέτα, αλλά όχι πολύ σφιχτά, ώστε να βγαίνουν οι υδρατμοί.
Βάζουμε τα «πακέτα» σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα ψάρια. Αν χρησιμοποιήσουμε 1 μεγαλύτερο ψάρι, θα το ψήσουμε για περίπου 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τα πακετάκια, τα μοιράζουμε στα πιάτα μαζί με τα καρότα και συνοδεύουμε με βραστή πατατοσαλάτα με μπόλικο μαϊντανό ή ψωμί της αρεσκείας μας.