Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΑμυγδαλοσαλάτα από την Πάφο με κολοκάσι, βρασμένο όπως ακριβώς το συνηθίζουν στην Καρπασία
Υλικά
Για την αμυγδαλοσαλάτα
150 γρ. αμύγδαλα
75 γρ. άσπρη ψίχα ψωμιού
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι τσαγιού θαλασσινό αλάτι
40 γρ. χυμό λεμονιού
100 γρ. νερό
Για το κολοκάσι βραστό
1 κολοκάσι
Χυμό από κιτρόμηλο ή λεμόνι
Αλάτι
Μαϊντανός και φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Για την αμυγδαλοσαλάτα: Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, αφού πρώτα τα βάλουμε για λίγο σε καυτό νερό. Καθαρίζουμε το σκόρδο και αφαιρούμε τη φύτρα, έτσι ώστε να μην αφήνει άσχημη μυρωδιά. Κοπανίζουμε τα αμύγδαλα μαζί με το σκόρδο και το αλάτι σε γουδί και προσθέτουμε την ψίχα ψωμιού, δουλεύοντας το μείγμα πολύ καλά. Ρίχνουμε στη συνέχεια το λεμόνι και λίγο-λίγο το νερό, ενώ συνεχίζουμε να κτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε την αμυγδαλοσαλάτα σε μπλέντερ, πολτοποιώντας πρώτα τα αμύγδαλα, σκόρδο, ψωμί και αλάτι και προσθέτοντας στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο το νερό.
Για το βραστό κολοκάσι: Πλένουμε το κολοκάσι πολύ καλά, χωρίς να καθαρίσουμε τη φλούδα. Στεγνώνουμε και αν είναι πολύ μεγάλο το κόβουμε κάθετα στα τέσσερα. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό κι όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα το κολοκάσι. Βράζουμε για 20΄, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται. Προσθέτουμε τον χυμό από ένα κιτρόμηλο ή μισό λεμόνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 5-10΄, μέχρι το κολοκάσι να μαλακώσει. Βγάζουμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε. Όταν κρυώσει αφαιρούμε τη φλούδα με κόβουμε σε φετάκια. Βάζουμε στη συνέχεια σε πιατέλα, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι, προσθέτουμε χοντρό θαλασσινό αλάτι και σερβίρουμε.