Με ψωμί και λίγο τυρί έχουμε ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό. Αλλιώς την εναρκτήρια σούπα ενός καλέσματος.
Υλικά
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες
- 1 μεσαίου μεγέθους αγγούρι, ξεφλουδισμένο
- 2 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια
- 2 κοτσάνια σέλερι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσμου (ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος)
- 3 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
- 150 ml ελαιόλαδο
- 30 ml μηλόξιδο (ή άλλο ξίδι της αρεσκείας μας)
- 1 σκελίδα σκόρδου (προαιρετικά)
- 1 ώριμο αβοκάντο (και μία λεμονόκουπα για να μη μαυρίσει)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Χαράσσουμε τις ντομάτες στη βάση τους σταυρωτά, τις βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε νερό που κοχλάζει και αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Έτσι η φλούδα τους χαλαρώνει και αφαιρείται εύκολα. Τις κόβουμε στη μέση, τις πιέζουμε με το χέρι ώστε να απομακρύνουμε τα πιο πολλά σπόρια και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Κόβουμε και το αγγούρι, την πιπεριά και το σέλερι σε μέτρια κομμάτια.
Πολτοποιούμε στο μούλτι σε 2-3 δόσεις όλα τα υλικά (εκτός από το αβοκάντο) προσθέτοντας σε κάθε δόση ψωμί και λίγο από το λάδι και το ξίδι. Θέλουμε η σούπα να αποκτήσει βελούδινη υφή οπότε πρέπει να επιμείνουμε στην πολτοποίηση. Βάζουμε τη σούπα σε ένα μπολ και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο να κρυώσει. Την ώρα του σερβιρίσματος, ξεφλουδίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και το κόβουμε σε φέτες τις οποίες περνάμε με μια λεμονόκουπα για να μη μαυρίσουν. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με φέτες αβοκάντο και λίγο ελαιόλαδο.
Συνοδεύουμε με: Φρυγανισμένο ψωμί και τυρί της αρεσκείας μας.