Η αυθεντική συνταγή για τον παραδοσιακό κρητικό ντάκο.
Υλικά
- 4 κουκουβάγιες (κριθαροκουλούρες), ολόκληρες, ή 4 ντάκοι (παραλληλόγραμμα παξιμάδια), σπασμένοι σε μεγάλα κομμάτια
- 2 µεγάλες ντομάτες, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
- 100 γρ. ξινομυζήθρα κρητική*, χοντροθρυμματισμένη
- 15 - 20 αλατσοελιές** ή άλλες ζαρωμένες ελιές της αρεσκείας μας
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα ντομάτας και από πάνω βάζουμε την ξινομυζήθρα και τις ελιές.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλές
- Αντί για ξινομυζήθρα μπορούμε να βάλουμε φέτα, αιγοπρόβεια ή γίδινη, ή όποιο άλλο ξινοτύρι μάς αρέσει, π.χ. κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, αλλά και το πιο ελαφρύ ανθότυρο.
- Οι αλατσοελιές ή ψιλολιές είναι μικρές, σταφιδιασμένες και αλατισμένες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά ή Τσουνάτη. Παράγονται στην Κρήτη. Τις βρίσκουμε σε κρητικά και άλλα μπακάλικα (όπως το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, τον Μανούτα, κ.ά. Διευθύνσεις εδώ