Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤο παραδοσιακό κυπριακό καρυδάτο έρχεται να γλυκάνει τα καλοκαιρινά μας δειλινά.
Υλικά
300 γρ. καρύδια
250 γρ. αλεύρι
1κουταλάκι τσαγιού κανέλα αλεσμένη
Ελάχιστο γαρίφαλο αλεσμένο
150 γρ. ζάχαρη
6 αβγά
Βανίλια
60 γρ. brandy
30 γρ. χυμό λεμονιού
1/2 κ. σόδα
120 γρ. λάδι
150 γρ. γάλα
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
30 γρ. χυμό λεμονιού
Φλούδα λεμονιού
Κανελογαρίφαλα
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά και μετρώντας 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κοπανίζουμε τα καρύδια λεπτά και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αβγών. Κτυπούμε σε μίξερ τα ασπράδια, σε σφικτή μαρέγκα. Σε άλλη λεκάνη κτυπούμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Διαλύουμε τη σόδα στο brandy με τον χυμό λεμονιού. Μετριάζουμε την ταχύτητα και το προσθέτουμε στα κροκάδια. Συνεχίζουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι και το γάλα και σβήνουμε το μίξερ. Ρίχνουμε λίγη μαρέγκα κι ανακατεύουμε απαλά. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα και αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 περίπου ώρα. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το περιλούζουμε με κρύο σιρόπι. Σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό και γλυκό καρυδάκι.