Μια διαφορετική στραπατσάδα, πλούσια και μερακλίδικη, που σηκώνει μπίρα.
Υλικά
- 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 200 γρ. σύγλινο, κομμένο σε κύβους
- 2 μέτριες ντομάτες
- 150 γρ. ξινομυζήθρα, κομματιασμένη με το πιρούνι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 80 ml ελαιολαδο
- λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή λίγος ξερός δυόσμος, τριμμένος
Διαδικασία
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις «στύβουμε» ελαφρώς με το χέρι ώστε να απομακρύνουμε τα πιο πολλά σπόρια. Τις κόβουμε σε μικρά καρέ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε το σύγλινο και το κρεμμυδάκι, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το πρώτο και να μαραθεί κάπως το δεύτερο, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί μέρος από τα υγρά που θα βγάλουν. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθούν χωρίς όμως να σφίξουν και να γίνουν σαν ομελέτα. Ο καγιανάς πρέπει να είναι ζουμερός. Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα και το δυόσμο, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα, προσθέτουμε πιπέρι και, αν χρειαστεί, και αλάτι, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Παξιμάδι ή ψωμί της αρεσκείας μας και, αν θέλουμε, με μια βραστή σαλάτα με αλμυρίκια σερβιρισμένη με λαδόξιδο και χοντρό αλάτι.