Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο κάρι panaeng είναι ένα πλούσιο και πηχτό κάρι που φτιάχνεται µε µικρές ποσότητες από γάλα καρύδας και µια ξηρή (panaeng) πάστα κάρι. Περιέχει κόκκινες πιπεριές τσίλι, λεµονόχορτο, τζίντζερ και φιστίκια. ∆εν είναι υπερβολικά καυτερό, ενώ έχει γλυκόξινη γεύση. Χρησιµοποιούµε όποιο τρυφερό κοµµάτι µοσχαριού προτιµάµε.
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού ξηρή πάστα κάρι*
- 700 γρ. µοσχαρίσια λάπα, κοµµένη σε λωρίδες 1-2 εκ.
- 200 ml γάλα καρύδας
- 1 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα, – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 3 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε µαγαζιά µε έθνικ προϊόντα, – αντικαθιστούµε µε 4 κουτ. σούπας χυµό από λάιµ στον οποίο έχουµε διαλύσει 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 1/4 κουτ. γλυκού ξύσµα λάιµ, για το γαρνίρισµα
- 1/2 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη και κοµµένη σε λεπτές φέτες, για το γαρνίρισµα
- αγγουράκι τουρσί για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα ή σε ένα γουόκ και σοτάρουµε την πάστα κάρι σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά της.
Προσθέτουµε το µοσχάρι και σοτάρουµε για 5 λεπτά. Προσθέτουµε 130 ml από το γάλα καρύδας, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη και τον πουρέ ταµάρινδου και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Σιγοβράζουµε για 5-7 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουµε το σκεύος. Παρόλο που αυτό το κάρι πρέπει να γίνει ξηρό, µπορούµε να προσθέσουµε λίγο ακόµα νερό ενώ µαγειρεύεται, αν θεωρήσουµε ότι έχει στεγνώσει πολύ. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται.
Μεταφέρουµε το κάρι σε ένα µπολ σερβιρίσµατος, το περιχύνουµε µε το υπόλοιπο γάλα καρύδας και πασπαλίζουµε µε ξύσµα λάιµ και φέτες τσίλι. Σερβίρουµε µε ρύζι, noodles και αγγουράκι τουρσί.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.