Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕλληνική απλότητα και μεγαλείο. Προσθέστε άφθονα μυρωδικά για να έχουν οι αισθήσεις να θυμούνται!
Υλικά
- 400 γρ. μακαρονάκι κοφτό ή άλλο μικρόσχημο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
- 2 μέτρια κολοκύθια, σε κυβάκια περίπου 2 εκ.
- 2 μελιτζάνες τσακώνικες, σε κυβάκια περίπου 2 εκ.
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 3 κουτ. σούπας μαλακό αλοιφώδες τυρί της αρεσκείας μας (μπορούμε να βάλουμε τυρί τύπου Philadelphia ή ένα πιο ξινούτσικο, όπως το κατίκι)
- 300 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, κομμένη σε κυβάκια περίπου 3 εκ.
- ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός (κατά βούληση)
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού της συσκευασίας. Κρατάμε 2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το νερό που κρατήσαμε, τη μουστάρδα και το αλοιφώδες τυρί και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ενωθούν. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κολοκύθι και τη μελιτζάνα για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, περιχύνουμε με το μείγμα του τυριού και της μουστάρδας, πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά, για περίπου 1 - 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το μυρωδικό της επιλογής μας και τη φέτα και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Δροσερή ντοματοσαλάτα με αγγούρι και ελιές Καλαμών ή θρούμπες.
Στα ποτήρια μας: Ο φρέσκος βασιλικός και η φέτα, που δίνουν τη «ζωντανή» τελευταία πινελιά στο πιάτο μας, οδηγούν σε ένα λευκό αρωματικό κρασί, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc.