Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο ή μπούτια ή στήθη κοτόπουλου
- 1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
- 2 μέτρια βιολογικά καρότα σε ροδέλες
- 2 ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
- 3 - 4 γαρίφαλα
- 3 - 4 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα τους
- 6 - 7 κλαράκια μαϊντανού
- 3 φύλλα δάφνης
- 3 κλαράκια θυμαριού ή 1 κουτ.γλυκού ξερό θυμάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού ολόκληρους κόκκους μαύρο πιπέρι
- αλάτι
- 300 ml λευκό κρασί
- 2 λίτρα νερό
Διαδικασία
Βάζουμε το κοτόπουλο ή τα μέρη του πουλερικού που επιλέξαμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με το πράσο, τα καρότα, τα κρεμμύδια ολόκληρα και ξεφλουδισμένα, στα οποία έχουμε καρφώσει τα 3 - 4 γαρίφαλα, το σέλινο με τα φύλλα του, το μαϊντανό, τη δάφνη, το θυμάρι, πιπέρι, αλάτι, το κρασί και τα 2 λίτρα νερό.
Τα βράζουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά, για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας για όσο διάστημα βγαίνει αφρός, και μετά σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλη 1 ώρα. Σουρώνουμε το ζωμό και τον χρησιμοποιούμε.
Συμβουλή: Ζωμό φτιάχνουμε επίσης από κόκαλα, πλατάρια (φτερούγες) και λαιμό.