Υλικά
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1½ κιλό μέτριες φρέσκες γαρίδες
- 3 μέτρια βιολογικά καρότα σε φέτες
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 5 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου ξεφλουδισμένες
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 200 ml λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζεστό νερό
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 ολόκληρα κλαράκια μαϊντανού
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη (ή 1 κλαράκι
- φρέσκιας)
- 3 αστεροειδείς γλυκάνισους
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε σκέτη μια μεγάλη κατσαρόλα πολύ καλά, ώστε να αχνίσει. Ρίχνουμε 100 ml ελαιόλαδο και, μόλις κάψει και αχνίσει και αυτό, προσθέτουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες. Σοτάρουμε μέχρι τα κεφάλια και τα κελύφη να αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα. Ρίχνουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το λευκό κρασί, το αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις και συμπληρώνουμε με 1 λίτρο ζεστό νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για 30 λεπτά.
Περνάμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι , πιέζοντας με κουτάλα ώστε να βγάλουν το μέγιστο της νοστιμιάς τους τα υλικά. Αν ο ζωμός είναι λιγότερος από 1 λίτρο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Συμβουλές:
- Τουλπάνι θα βρείτε σε μαγαζιά με είδη ραπτικής και σε ορισμένα με είδη κουζίνας.
- Το ψαχνό από τις γαρίδες το κρατάμε για άλλη συνταγή. AddThis Sharing Buttons