Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Υλικά
- 500 γρ. μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας, όπως πένες, κοχύλια κ.ά.
- 400 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/2 μέτριο κουνουπίδι ή μπρόκολο, κομμένο σε πολύ μικρά μπουκετάκια
- 2 μάτσα μυρώνια, χοντροκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 170 γρ. μπλε τυρί, χοντροθρυμματισμένο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 40 ml ξίδι από λευκό κρασί
- 80 ml ελαιόλαδο
- 150 ml γάλα φρέσκο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
Παράλληλα, σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε το κουνουπίδι ή το μπρόκολο για περίπου 1/2 με 1 λεπτό, ίσα-ίσα να μαλακώσει λίγο, και το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά και χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανό.
Σε ένα βαθύ μπολ σερβιρίσματος ή σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε το γάλα με το ξίδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μπλε τυρί και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, έως ότου αναμειχθούν. Ρίχνουμε στη σαλατιέρα και τα ζυμαρικά, το μπρόκολο και το μπέικον, σκορπίζουμε τα μυρώνια και τα ντοματίνια, πασπαλίζουμε με πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Ένα ροζέ είναι το κρασί που απαιτεί αυτό το πιάτο. Προτιμάμε αυτά από Ξινόμαυρο, αλλά δεν λέμε όχι και στα διεθνή Grenache Rouge.