Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠίτσα με λαχανικά του θέρους και φέτα σκέτη απόλαυση.
Υλικά
- 1 έτοιμη βάση για πίτσα (φρέσκια ή κατεψυγμένη - στα σούπερ μάρκετ . αν προτιμήσουμε φρέσκια, προσέχουμε να είναι για 4 άτομα, συσκευασία 400 γρ.)
- 2 μέτριες τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 3 μέτριες ντομάτες, καλά πλυμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους περίπου 0,5 εκ.
- 100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροθρυμματισμένη
- 100 γρ. κατίκι, θρυμματισμένο
- 100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες με το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσουν ελαφρώς.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στις αντιστάσεις, για να είναι καυτός όταν θα βάλουμε την πίτσα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου περίπου 32 - 34 εκ. (ή ένα μακρόστενο ταψάκι) και απλώνουμε τη βάση της πίτσας.
Καλύπτουμε τη βάση με το κατίκι και σκορπίζουμε ομοιόμορφα τις μελιτζάνες με τα κρεμμύδια. Απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτες, από πάνω σκορπίζουμε τη φέτα, τις ελιές, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 14 - 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη από κάτω και να ροδίσει η πίτσα στην επιφάνεια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.
Στο ποτήρι μας: Μια pale ale μπίρα από τις θαυμάσιες ελληνικές μικροζυθοποιίες.