Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΕρχεται η Σαρακοστή με μία πανεύκολη γλυκιά τάρτα χωρίς γάλα, βασισμένη στο κυπριακό σιάμισιη
Υλικά
9 φύλλα μπακλαβά
60 γρ. λάδι
Για την κρέμα
200 γρ. σιμιγδάλι
200 γρ. ζάχαρη
¼ κουταλάκι τσαγιού μαστίχα (αλεσμένη με ελάχιστη ζάχαρη)
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές σούπας ανθόνερο
Για γαρνίρισμα
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι τσαγιού κανέλα αλεσμένη
Διαδικασία
Βάζουμε σε κατσαρόλα το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το νερό και το ανθόνερο. Βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας πού και πού.
Σε ταψί τάρτας (ή οποιοδήποτε άλλο στρογγυλό ταψί βάθους 3-5 εκ.) στρώνουμε τα φύλλα μπακλαβά ως εξής: παίρνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με λάδι, το διπλώνουμε στη μέση κι αφού το αλείψουμε πάλι το τοποθετούμε στο ταψί, καλύπτοντας το μισό πάτο μόνο - αφήνουμε το υπόλοιπο να εξέχει. Συνεχίζουμε με 3 ακόμα φύλλα, σχηματίζοντας σταυρό και στη συνέχεια με 4 ακόμα διαγωνίως. Έτσι θα έχουμε σχηματίσει ένα μεγάλο κύκλο, ενώ το ταψί θα έχει εντελώς καλυφθεί. Αλείφουμε το 9ο φύλλο με λάδι χωρίς να το διπλώσουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε την κρέμα μόλις ψηθεί μέσα στο ταψί και φέρνουμε σιγά σιγά τα φύλλα που εξέχουν έτσι ώστε να σκεπάσουν την κρέμα. Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο σουρώνοντάς το.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει (περίπου 40 λεπτά).
Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και σερβίρουμε το γλυκό ζεστό ή κρύο.