Υλικά
- 1 κιλό φρέσκιες γαρίδες (κατά προτίμηση μεγάλες)
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
- τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγη πάπρικα της αρεσκείας μας, σε σκόνη
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη. Κρατάμε τα κεφάλια για περισσότερη γεύση. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Πρέπει να κάψει πολύ καλά. Βάζουμε τις γαρίδες και το λάδι και τις σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά από τη μία πλευρά και 1 λεπτό από την άλλη. Οι γαρίδες πρέπει να ροδοκοκκινήσουν αλλά να μην στεγνώσουν. Αν είναι πολύ μεγάλες οι γαρίδες (Νο 0 ή 1), μπορεί να χρειαστούν ελάχιστα δευτερόλεπτα παραπάνω, ενώ αν είναι μικρές μπορεί να γίνουν πιο γρήγορα. Μαζί με τις γαρίδες βάζουμε και το σκόρδο. Μόλις γίνουν, τις σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και μετά από λίγα δευτερόλεπτα αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, το ξύσμα λεμονιού, την πάπρικα και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε περιχύνουμε κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Συνοδεύουμε με: Πιλάφι με ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 – 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, για να ταιριάζει με τις γαρίδες.