Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ σάλτσα σε αυτό το πιάτο πρέπει να είναι πηχτή, καυτερή και γλυκιά, οπότε βεβαιωνόμαστε ότι το γουόκ μας είναι αρκετά καυτό, έτσι ώστε να απορροφηθεί το γάλα καρύδας όταν το ρίξουμε στο σκεύος.
Υλικά
- 800 γρ. γαρίδες Νο 3 (καθαρό βάρος – θα πρέπει να αγοράσουµε γύρω στα 800-900 γρ.), φρέσκες ή κτψ, καθαρισµένες από κελύφη, κεφάλια και εντεράκια· κρατάµε τις ουρές
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού ξηρή πάστα κάρι*
- 200 ml γάλα καρύδας
- 2 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολο-γικά προϊόντα, – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, για το γαρνίρισµα
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη και κοµµένη σε λεπτές φέτες, για το γαρνίρισµα
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα ή σε ένα γουόκ και σοτάρουµε την ξηρή πάστα κάρι, ανακατεύοντας συνεχώς σε µέτρια φωτιά για 2 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά της.
Προσθέτουµε το γάλα καρύδας, τη σάλτσα ψαριού και τη ζάχαρη από φοίνικα και µαγειρεύουµε για µερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε τις γαρίδες και µαγειρεύουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτούν οι γαρίδες. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται. Μεταφέρουµε σε ένα µπολ σερβιρίσµατος και γαρνίρουµε µε φύλλα βασιλικού και τσίλι. Συνοδεύουµε µε απλό, λευκό ρύζι.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.