Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι γαρίδες-τίγρεις εκτρέφονται ευρέως στην Ταϊλάνδη και χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα. Μπορούμε, ωστόσο, να βάλουμε διάφορα είδη γαρίδας, ανάλογα με το ποιες έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτή η συνταγή περιέχει αρκετό σκόρδο, οπότε είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ωραίες, φρέσκες και γλυκές σκελίδες, για την καλύτερη δυνατή γεύση.
Υλικά
- 500 γρ. µεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κτψ, καθαρισµένες από κελύφη, κεφάλια και εντεράκια (κρατάµε τις ουρές)
- 2 φλιτζάνια κοτσάνι κόλιανδρου, χοντροκοµµένο (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν θέλουµε, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο αποτέλεσµα)
- 4-5 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 10 κόκκοι µαύρου πιπεριού
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 1½ κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, για το γαρνίρισµα
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη και κοµµένη σε λεπτές φέτες, για το γαρνίρισµα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Χρησιµοποιώντας γουδί και γουδοχέρι ή έναν µικρό πολυκόφτη, κοπανίζουµε ή χτυπάµε τα κοτσάνια κόλιανδρου και το σκόρδο µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά, αλλά να µη λιώσουν. Προσθέτουµε τους κόκκους πιπεριού και κοπανίζουµε ξανά.
Σε ένα άλλο µικρό µπολ ανακατεύουµε τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα στρειδιού και τη ζάχαρη.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε τον πολτό µε τον κόλιανδρο για 1-2 λεπτά ή µέχρι το σκόρδο να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά και να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε τις γαρίδες και το µείγµα µε τη σάλτσα σόγιας και σοτάρουµε για 2-3 λεπτά ακόµα ή µέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώµα. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται. Πασπαλίζουµε µε φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού και φέτες τσίλι. Συνοδεύουµε µε noodles ή ρύζι απλό.
* σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά με έθνικ προϊόντα.