Το ιδιαίτερο άρωμα του μανταρινιού, απαιτεί στα ποτήρια ξηρά, κοφτερά κρασιά από λευκές αρωματικές ποικιλίες: Μοσχάτα και Gewürztraminer.
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες από κεφάλια, ουρές, κελύφη και εντεράκια
- 2 μικρά κινέζικα λάχανα, χοντροκομμένα
- 70 ml χυμός μανταρινιού
- 70 ml sweet chili sauce
- 40 ml σάλτσα σόγιας
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- φέτες από 2 μανταρίνια (αφαιρούμε όσο μπορούμε τις μεμβράνες)
- η φλούδα από 1 μανταρίνι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το χοντροκομμένο λάχανο και το ζεματίζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό μανταρινιού, τη sweet chilli sauce, τη σόγια και το τζίντζερ. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1/2 λεπτό από την κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε από το τηγάνι. Ρίχνουμε το λάχανο, τις φέτες μανταρινιού, τη φλούδα και το κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό. Αλατίζουμε με μέτρο και καρυκεύουμε με λίγο πιπέρι. Ρίχνουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς, προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.