Ο Κλεομένης Ζουρνατζής φτιάχνει ένα απλό, ελαφρύ, πεντανόστιμο πιάτο.
Υλικά
- περίπου 800 γρ. γαλέος, σε φέτες (ή άλλο ψάρι, όπως γλώσσα)
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- χυμός από 2 λεμόνια
- 2 κουτ. σούπας άνηθος (ή μάραθος στην εποχή του), ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλεύρι για το αλεύρωμα του ψαριού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε το λάδι σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Αλατίζουμε τις φέτες του ψαριού, τις αλευρώνουμε, τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τις σοτάρουμε στο καυτό λάδι για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσίσουν ομοιόμορφα. Χωρίς να τις βγάλουμε από το σκεύος, προσθέτουμε στα κενά το φρέσκο κρεμμυδάκι, την κάππαρη και το αμύγδαλο φιλέ (αν βάλουμε) και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Ανακινούμε το σκεύος ώστε να ανακατευτούν κάπως τα υλικά και προσθέτουμε το μυρωδικό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Ελέγχουμε το αλάτι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα του.
Συνοδεύουμε με: Ένα ρύζι λευκό ή πατάτες βραστές με λίγο λάδι. Αν έχουμε χρόνο, ταιριάζει μοναδικά με φάβα με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι.
Συμβουλή: Αν δεν έχουμε ευρύχωρο τηγάνι ή κατσαρόλα, είναι προτιμότερο να κάνουμε τη διαδικασία δύο φορές (μοιράζοντας αναλόγως και τα υλικά) από το να τα στριμώξουμε στο σκεύος που έχουμε.