Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότερα«Στην Κρήτη έχουμε χόρτα πολλά, και ιδιαίτερα τον χειμώνα. Επειδή είναι σε αφθονία, τα κάνουμε πίτες, τα μαγειρεύουμε με χοχλιούς, με μοσχάρι, με κατσικάκι, με τα πάντα. Τα τσιγαριαστά είναι το γρήγορο φαγητό μας, που το ετοιμάζουμε όταν δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε», εξηγεί για τη συνταγή που μας έδωσε ο σεφ Ζήνωνας Χριστοφίδης.
Υλικά
1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα
100 γρ. κρίταμο φρέσκο (αν δεν βρούμε, το αντικαθιστούμε με κρίταμο τουρσί)
100 γρ. μάραθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη
40 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
200 γρ. νωπή μυζήθρα, για το σερβίρισμα
120 γρ. ξινόχοντρος (τραχανάς από σπασμένο σιτάρι και ξινισμένο γάλα) ή άλλος ξινός σταρένιος τραχανάς, προαιρετικά, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον μάραθο για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα βλίτα και το κρίταμο. Σοτάρουμε για ακόμα 3 λεπτά, μέχρι να αχνιστούν, αλλά να μη λιώσουν.Τα θέλουμε τραγανά. Ρίχνουμε το λεμόνι, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε σε πιάτο κι από πάνω σπάμε τη μυζήθρα. Θρυμματίζουμε τον ξινόχοντρο και τον σκορπίζουμε στο φαγητό.