Η σάλτσα γραβιέρας είναι ο τέλειος κρίκος που συνδέει αρμονικά τα υλικά αυτής της μακαρονάδας
Υλικά
- 500 γρ. βίδες
- 3 μελιτζάνες τσακώνικες, σε κύβους 2-3 εκ.
- 2 κολοκύθια μέτρια, σε κύβους 2-3 εκ.
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 30 ml ελαιόλαδο + 100 ml για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα, για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα
- 200 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
- 60 ml λευκό ξηρό κρασί, βρασμένο σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό)
- 40 ml ελαιόλαδο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη ένα φλιτζάνι τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για τη σάλτσα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν τη θέλουμε πιο υδαρή, προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
Στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα ζυμαρικά ζεσταίνουμε τα 30 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι, ρίχνουμε τις βίδες και τη σάλτσα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα, το κολοκύθι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως με τα φύλλα φρέσκου βασιλικού.