Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣυνοδεύουμε με ψωμί της αρεσκείας μας και με μια απλή ντοματοσαλάτα.
Υλικά
- 4 μέτρια κολοκυθάκια
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος και μετά σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε μπόλικο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό, αλλιώς πρέπει να αυξήσουμε λίγο το ελαιόλαδο) προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν λίγο.
Στη συνέχεια, με μια ξύλινη σπάτουλα κάνουμε 4 «φωλιές» μέσα στο τηγάνι και εκεί σπάμε τα αυγά. Με μια ξύλινη σπάτουλα «σκαλίζουμε» προσεκτικά το ασπράδι με κυκλικές κινήσεις γύρω από τον κρόκο -χωρίς να τον σπάσουμε-, ώστε να ανακατευτεί λίγο με τα κολοκυθάκια και να ψηθεί.
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, σκεπάζουμε το σκεύος με ένα καπάκι (το δικό του, αν έχει, ή από μία κατσαρόλα) και αφήνουμε στο ήδη ζεστό μάτι για 3 - 4 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πήξουν οι κρόκοι. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μυρωδικό της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: ψωμί της αρεσκείας μας και με μια απλή ντοματοσαλάτα.